piel azul metileno preparación microscópica

7 preparacions microscòpiques que pots fer a casa

Cada vegada és més econòmic tenir o accedir fàcilment a un microscopi òptic o microscopi USB perquè qualsevol persona pugui iniciar-se en aquest meravellós món. Hi ha moltes preparacions microscòpiques senzilles que pots fer a casa, a l’escola o institut.

Avui aprendràs a fer les teves pròpies mostres sense materials cars ni complicacions. I si encara no tens microscopi, aquí tens els millors microscopis per a principiants per ajudar-te a decidir quin microscopi comprar.

T’atreveixes a endinsar-te en el món microscòpic? Compte que enganxa!

Preparacions microscòpiques: material que necessitaràs

Per iniciar-te en la preparació de mostres per al microscopi òptic, necessites algun material especialitzat, però barat i fàcil d’obtenir. A mesura que agafis experiència pots anar comprant accessoris com tints, segelladors, conservants… però de moment comencem pel principi:

portaobjetos cubreobjetos cuentagotas pipeta aguja enmangada pinzas material preparaciones microscopicas
 • Portaobjectes: el vidre allargat transparent on col·locaràs la mostra. Recomano els de puntes arrodonides, sobretot si ho han de manipular infants sota la teva supervisió. Però hi ha de molts més tipus: amb punta mat per anotar de quina mostra es tracta, amb concavitat per observar líquids…
 • Cobreobjectes: els vidres superfins i quadrats per a cobrir la mostra del portaobjectes. L’única cosa que cal tenir en compte és que es trenquen molt fàcilment i podries tallar-te.
 • Pinces: no són estrictament imprescindibles, però les de puntes fines t’ajudaran molt a separar i col·locar la mostra. De vegades pots substituir-les per escuradents.
 • Pipeta o comptagotes: un comptagotes reutilitzat o una pipeta Pasteur de plàstic t’ajudaran a que les mostres quedin llises i no es deshidratin en excés. Aquí tens un pack de portes, cubres i pipetes .
 • Colorants: els colorants afegeixen contrast i tenyeixen zones específiques de les cèl·lules. No són estrictament necessaris per a segons quines mostres, però si pots aconseguir blau de metilè afegirà un toc de professionalitat a la mostra.? Hi ha gent que fa servir colorants alimentaris, però sincerament jo no ho he provat.
 • Microscopi: i òbviament per veure les teves mostres… un microscopi òptic. Amb els que s’utilitzen per a educació tens de sobres. Al final et donaré algunes opcions si encara no en tens cap.

4 coses bàsiques a tenir en compte de les mostres al microscopi

Mentre faig un tutorial sobre com fer servir el microscopi, assumeixo que ja saps utilitzar-lo mínimament o que veuràs aquest vídeo que ho explica en menys de cinc minuts:

Després, quan preparis qualsevol mostra, has de tenir en compte tres coses:

 • Menys és més: la mostra ha de ser MOLT transparent, ja que la il·luminació (que ve de sota) ha de travessar-la. Posa poca quantitat i aixafa-la a el màxim!
 • Menys és més (una altra vegada): no per posar més augments veuràs millor. Per a gairebé totes es preparacions microscòpiques d’aquest article, amb l’objectiu de 4x i 10x tens de sobres. Comença amb el de 4x i quan tinguis enfocada la mostra, passa al de 10x.
 • Ha d’estar totalment plana: si hi ha arrugues o doblecs, veuràs coses rares que no sabràs identificar o no deixaràs que passi la llum correctament. A més que el cobreobjectes no la podrà cobrir bé. Per ajudar-te a aplanar-la, tira una gota d’aigua a sobre i ajuda’t de les pinces o escuradents perquè quedi ben plana.
 • No t’emocions abans d’hora: és possible que apareguin cercles perfectes de vora molt fosca o que es moguin coses quan en teoria no s’ha de moure res. Els cercles són gotes d’aire i el que es mou és l’aigua que es va assecant amb la calor de la il·luminació (o t’has passat d’aigua i es mou per la inclinació de la taula). Per evitar que surtin moltes gotes d’aire, aguanta el cubre en un costat formant 45º amb el porta i deixa-ho caure a poc a poc ajudant-te de les pinces, una agulla o un escuradents.

  Pensa que estàs fent preparacions casolanes, sense la rigor que exigiria un laboratori professional. Si veus coses rares, és possible que la mostra s’hagi contaminat o estigui mal preparada.

7 preparacions microscòpiques senzilles

Per tenir una mica de varietat t’ensenyo 3 mostres vegetals, 2 animals, una de fongs i una que és barreja d’una mica de tot.

Preparacions microscòpiques vegetals

1. Epiteli de ceba

Comencem amb un clàssic entre els clàssics: la «pell» de ceba. Passos:

 1. Separa amb les pinces o les ungles aquesta pell tan fina que té la ceba entre capa i capa.
 2. Posa un tros petit al centre del portaobjectes.
 3. Afegeix una gota d’aigua per estirar-lo bé, posa el cobreobjectes a sobre i a observar! Si vols que la facin els infants sense perill, pots substituir el cubre per un altre portaobjectes.

Extra: abans de cobrir-la, pots afegir una gota de colorant i esperar un minut. Després retira l’excés de colorant amb una gota d’aigua, cubre i ja pots observar. Posa alguna cosa a sota per no deixar-ho tot brut!

Spoiler: Què veuràs?
Moltes cèl·lules amb forma geomètrica una al costat de l’altra que et recordarà a una paret de maons. Estaràs veient la paret cel·lular i jugant amb el contrast (diafragma) el nucli.

2. Fulla d’enciam

Dic enciam perquè és el més fàcil de tenir a casa, però també val fulla de porro, bleda, espinacs, plantes de l’aquari, de la terrassa… Experimenta!

 1. Talla un tros petit d’enciam, millor de color clar. Si utilitzes fulla de porro, agafa una pell molt fina transparent de la zona verd clar de la fulla.
 2. Afegeix gota d’aigua per aplanar, posa el cobreobjectes i… llest!
 3. També pots tenyir amb blau de metilè o un altre colorant. Segueix el pas 4 explicat en la mostra de ceba.

Spoiler: Què veuràs?

Igual que en la mostra anterior, a més de la paret cel·lular, segons l’espècie que hagis utilitzat podràs veure:

Cloroplasts: són els orgànuls on es guarda la clorofil·la per fer la fotosíntesi, d’aspecte circular al microscopi òptic.

Estomes:
són un parell de cèl·lules posades de manera que recorden a una boca (l’arrel grega i llatina stoma, de fet, significa «boca»). Quan estan turgents queda un forat entre elles (ostíol) i és per on la fulla fa l’intercanvi de gasos. Et vaig explicar sobre ells a Instagram aquí i aquí .

3. Polpa de tomàquet

 1. Amb les pinces, agafa una pessic MOLT PETIT de la polpa de tomàquet
 2. Evita les llavors i la pell (bé, la pell també pots, però fes una mostra diferent).
 3. Xafa-ho a el màxim (sense trencar el cubre, que ens coneixem -pots utilitzar un altre porta enlloc de cubre-). Treu les restes que sobresurtin amb paper de cuina o de WC.
 4. A observar! Com ja tenen coloració natural, no cal tenyir la mostra.

Spoiler: Què veuràs?

Sorpresa! Unes cèl·lules vegetals sense forma poligonal! ¿Emosido engañado?

No, és que els dibuixos dels llibres de text són MODELS. Ni totes les cèl·lules vegetals són poligonals, ni totes les cèl·lules animals són esfèriques.

Els que veus de color vermell són els cromoplasts, que donen aquest color vermell al tomàquet.

IMG 0950
Cèl·lules del tomàquet a 100 augments

Preparacions microscòpiques animals

4. Epiteli bucal

A hores d’ara segur que ja t’estan entrant ganes de veure parts del teu cos al microscopi, m’equivoco? Això sí, no t’equivoquis tu: al microscopi no es veuen objectes opacs, així que treu el dit de sota de l’objectiu que no veuràs res. Un pèl sí que podries veure, però proposo alguna cosa més xula: cèl·lules de la teva boca.

 1. Amb un escuradents que estigui net, frega’t suaument la cara interna de la galta. «Frega’t suaument» no vol dir punxar-te ni rascar fins que et facis sang.
 2. Reparteix el que tens a la punta de l’escuradents pel centre del microscopi, com si estiguessis posant mantega a una torrada. No escupis sobre el portaobjectes, que et veig venir.
 3. Tenyeix la mostra amb blau de metilè: posa una gota, deixa-ho durant un minut perquè el colorant actuï i després renta’l amb una gota d’aigua per treure l’excés de colorant. UNA O DUES GOTES, tirades suaument. Si fas una cascada t’emportaràs tota la mostra per davant.
 4. Posa el cobreobjectes i… a observar!

Spoiler: Què veuràs?

Unes cèl·lules una mica irregulars, amb el nucli més tenyit. És possible que vegis estructures molt fines i afilades. Ni cas, es tracta del blau de metilè cristal·litzat.

5. Brànquies de musclo

Amb aquesta preparació microscòpica ja veuràs «coses que es mouen», que acostumen a motivar molt. Sempre que utilitzis un musclo viu, és clar. Si et fa cosa, pots utilitzar un ja mort. Veuràs les mateixes estructures però sense moviment.

 1. Obre el musclo amb molta cura utilitzant un ganivet de pelar. Introdueix-lo per la zona de les barbes i ves avançant fins a tallar el múscul adductor posterior (allò blanc que queda enganxat a l’interior de la valva quan els separes d’ella).
 2. Amb unes pinces separa les parets taronges gruixudes i veuràs 4 laminetes primes i de marró fosc: són les brànquies.
 3. Intenta agafar una sola brànquia amb les pinces i amb unes tisores fines (com les de les ungles) talla un tros petit de brànquia.
 4. Posa-ho sobre un portaobjectes, afegeix una mica d’aigua de la mateix musclo i xafa-ho lleugerament amb un cubre o millor, amb un porta.
 5. Important no tenyir amb res ni posar aigua dolça si pretens veure moviment, per no matar les cèl·lules.

Spoiler: Què veuràs?

Unes estructures allargades, que semblen dits. Per la seva vora, uns «pèls» que es mouen molt ràpidament: els cilis. Amb aquest moviment, veuràs els corrents d’aigua que creen per fer l’intercanvi de gasos i acostar aliment en suspensió.

Preparacions microscòpiques fúngiques

6. Foridura dels aliments

En aquesta preparació necessitaràs utilitzar l’augment de 40x per veure bé en detall.

 1. Si no tens cap aliment florit, prova a deixar un tros de pa humitejat en algun lloc de la casa. En el meu exemple he utilitzat floridura que va sortir en unes boles d’hidrogel (d’aquestes que es posen com a substrat de plantes)
 2. Posa un tros de cel·lo (cinta adhesiva) sobre de la floridura, com si ho volguessis depilar.
 3. Posa-ho sobre del portaobjectes, cobreix-ho i a observar!
 4. Extra: amb aquesta tècnica «del cel·lo» pots investigar qualsevol superfície que se’t passi pel cap: pols de sobre una porta, pèl del teu animal de companyia, pell de la teva cara … amb sort potser et trobes algun àcar, com t’explico a la guia gratuïta 15 animals que viuen amb tu… (i potser no ho saps).

Spoiler: Què veuràs?

Uns filets amb algunes boletes al final o al voltant. Els filaments són les hifes de fong i les boletes les espores.

IMG 0978
Hifes i espores a 400 augments

Preparacions microscòpiques amb una mica de tot

Gota d’aigua de bassa verdosa

Saps aquesta aigua estancada que fa pudor de verda que està i et mors de fàstic quan la veus? Aquest és el Sant Grial que busques per veure un mix en moviment d’algues, bacteris, protozous i animals microscòpics.

Potser el més complicat és trobar la mostra. Encara que bé, en qualsevol parc que hi hagi una font amb el manteniment una mica descuidat, hi haurà una explosió de vida microscòpica fantàstica. I a la nevera d’alguns, però l’observació de fongs la pots practicar a l’apartat anterior.

IMG 0935 scaled
No, no t’ho pots beure

També pots utilitzar una gota d’aigua de mar, encara que és més fàcil que trobis alguna cosa en l’aigua de la bassa, perquè està més concentrada la cosa.

 1. Posa una gota al portaobjectes. Si tens portaobjectes amb concavitat, millor que millor.
 2. Cobreix amb el cobreobjectes… i a observar! Si t’has passat d’aigua, recull-la amb paper absorbent.
 3. Recorda que una gota és com una piscina sota el microscopi i ell només pot enfocar en un pla (a una profunditat). Juga amb el micromètric per enfocar a diferents profunditats i ves movent-te per la mostra amb els comandaments de la platina a veure què trobes. Truc: busca llocs on hi hagi acumulació de restes, segurament algú s’estigui alimentant per allà.

Spoiler: Què veuràs?

Pots veure infinitat d’éssers vius en una gota d’aigua entollada. Passa’t pel Proyecto Agua de Flickr per identificar alguns éssers (encara que ja t’aviso que tu no els veuràs igual que les fotos estupendes que tenen).

Els més habituals són els paramecis, rotífers, larves d’insectes, ostracodes, euglena … Si ets megaafortunat potser vegis dàphnies:

També veuràs algues:

IMG 0949

I d’on trec un microscopi òptic?

Lògicament, per poder observar aquestes mostres que prepararàs cal tenir un microscopi òptic o poder accedir-hi. Són habituals en els centres d’educació secundària, alguns museus i centres d’educació ambiental.

Però si en vols un a casa, trobaràs 3 opcions quan vagis a una botiga d’òptica o microscopis:

Microscopi òptic

Aquí tens opcions des de poc menys de 100 euros fins tots els diners que et vulguis gastar. Llegeix aquest article de com escollir un microscopi per comprar si necessites ajuda per escollir-ne un. Si estàs començant, amb un escolar que arribi fins als 400 augments en ja tens de sobres.

Recomano que sigui binocular i que tingui llum pròpia. Els de mirall són una mica rotllo d’utilitzar.

Alerta: algunes lupes binoculars es venen sota el nom de microscopi estèreo o estereomicroscopi. Perquè un microscopi «sigui» un microscopi, ha de tenir objectius intercanviables, com a mínim 3 (de 4x, 10x i 40x).

Si ja tens clar que vols comprar-ne un, fes una ullada a la guia definitiva de compra de microscopis per a principiants.

«Microscopi» digital USB o WiFi

Una alternativa molt barata actualment és l’anomenat microscopi digital usb, que funciona com una lupa de molts augments amb què és possible observar cèl·lules. A més, es pot connectar a el mòbil o ordinador i també et permetrà observar directament mostres, objectes i éssers sense preparació prèvia. Hi ha moltíssimes qualitats, des de menys de 20 euros a més de 300. Si no ets molt exigent, és una bona manera de començar.

Aquí tens una guia de compra molt completa per comprar el microscopi digital USB o WiFi que millor s’ajusti a les teves necessitats.

Lupa binocular o estereocmicroscopi

Les lupes binoculars o estereomicroscopis poden arribar fins a 80x augments i són una altra opció per veure mostres ampliades.

Et servirà com a lupa per observar insectes, parts vegetals, minerals i altres objectes opacs. Però no podràs veure estructures o la majoria de cèl·lules, ja que no té tant d’augment com un microscopi.

No obstant això, són una excel·lent manera d’iniciar-se en el món del que és petit, per la facilitat d’ús i la poca preparació de mostres que necessita.

Aquí tens una guia de compra per ajudar-te a triar la millor lupa binocular per a tu,

Totes les fotos i videos son propis, excepte el video de la gota d’aigua.


Si t’ha agradat, la newsletter t’agradarà més.

Alegra els teus dilluns amb nous articles del blog i coses interessants sobre biologia i natura, exclusives per a persones subscriptores.

Subscriu-te i rep gratis la guia 15 animals que viuen amb tu (i potser no ho saps).

Aquest article l’ha escrit una persona, no una IA.

Si el que has llegit t’ha estat útil, també pots convidarme a una cervesa artesana (cortesia de Saccharomyces cerevisiae).

Mireia Querol

Soy una bióloga que ha hecho de la biología un estilo de vida. Como dijo Baba Dioum, Solo conservamos lo que amamos, amamos solo lo que entendemos y entendemos solo lo que conocemos. Y aquí estoy, intentando ayudarte a que conozcas la naturaleza para amarla y conservarla.
Suscríbete
Notificarme
guest
Información básica sobre tratamiento de datos: el responsable es Mireia Querol Rovira, con la finalidad de moderar y responder comentarios de usuarios. Puedes ejercer tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición, portabilidad y limitación del tratamiento de tus datos enviando un correo a mireia@biologueando.com, acompañando copia de tu DNI u otro documento que acredite tu identidad, así como presentar una reclamación ante la autoridad de control.

2 Comentarios
El más antiguo
El más nuevo El más votado
Inline Feedbacks
Ver todos los comentarios
mercè

Moltes gràcies, Mireia!
Utilitzaré aquestes observacions teves, amb les fotos incloses, per treballar amb els meus alumnes de primària! M’anirà molt bé.