iphone hiedra naturaleza portada

Les millors aplicacions gratuïtes per gaudir la natura

Que bonic aquest ocellet que has vist passejant pel bosc… «Tant de bo sabés quina espècie és!» -penses-.

Però no saps molt sobre ocells. Ni altres animals, ni arbres ni plantes.

Ni tens diners ni temps per pagar-te cursos de formació o guies de natura. Doncs estàs de sort.

Si quan surts a la natura vols identificar qualsevol animal, planta o bolet que t’envolta, aquí tens les millors aplicacions gratuïtes per gaudir la natura.

I si en trobes alguna a faltar, potser està a Les millors aplicacions de ciència ciutadana.

Què trobaràs aquí?

Les millors aplicacions gratuïtes per gaudir la natura

Enrere van quedar els dies en què calia incloure pesades guies de camp a la motxilla. Avui hi ha centenars d’aplicacions per instal·lar en el teu dispositiu mòbil, que et permeten portar en poc espai tota la informació d’una guia i moltes prestacions més (com sons, marcar les teves observacions, compartir el contingut, etc.). Encara que si ets més fan de el paper, se segueixen editant guies que no pesen res com les que faig servir per identificar aus, mamífers, rèptils, flors, etc., fauna i flora dels Pirineus, il·lustrades per Toni Llobet.

En aquest article trobaràs 8 aplicacions gratuïtes per gaudir la natura ajudant-te a identificar les espècies (i unes quantes extra afegides pels lectors, per tant, l’article s’anirà actualitzant constantment, torna de tant en tant!). Algunes simplement pujant una foto i deixant que l’aplicació faci la seva màgia, altres funcionant com la clàssica guia de consulta. No he inclòs expressament aplicacions de ciència ciutadana (tot i que també t’ajuden a identificar) perquè parlaré sobre elles en el post de la setmana vinent ?

Algunes aplicacions estan enfocades per a Espanya, però també trobaràs moltes per usar en altres països.

Tampoc he inclòs les de pagament, que algunes hi ha i molt bones, però ja saps que els biotrucs van de gaudir la natura per poc (o gens) de diners. Però compte! Algunes apps es descarreguen gratis però poden tenir compres integrades dins de l’app (ampliacions premium, pro, subscripcions i coses així).

La que ho identifica tot: iNaturalist

inaturalist app aplicación android iphone

De totes les aplicacions gratuïtes per gaudir la natura, aquesta ha d’estar al teu mòbil si o si. Jo la faig servir gairebé cada dia, fins i tot amb els bitxos que trobo per la ciutat o per casa. Per a mi és una aplicació mòbil imprescindible ja que ho identifica TOT. I de tot el món! Animals, plantes, fongs, líquens… Fins i tot protozous!

Fas una foto, la puges i si no saps el que és, l’app t’ensenya diversos suggeriments. Si la foto té localització, també et diu si s’ha observat aquesta espècie a prop per afinar la identificació.

És una iniciativa de la  California Academy of Sciences i la National Geographic Society. ¿I saps com va començar? Com un projecte final d’estudiants de Màster!

¿Què més té iNaturalist?

 • Una comunitat que corrobora o corregeix la teva identificació: és una xarxa social de naturalistes aficionats i experts. Si vol seguir-me, aquest és el meu perfil.
 • També pots afegir sons com identificacions.
 • Projectes als quals afegir les teves identificacions.
 • Tindràs un registre de les teves observacions a nivell mundial.
 • Ajudes a crear un mapa de biodiversitat local i augmentar la sensibilització cap a la natura.
 • Una pàgina web amb moltes més prestacions que l’app, com un fòrum de discussió i un filtre per a les teves observacions.

inaturalist
Encara que vegis la captura en anglès, iNaturalist també està en català i castellà

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android.

Seguir animals en temps real: Animal Tracker

Amb aquesta aplicació de la Max Planck Society podràs xafardejar on es troben certs animals gairebé en temps real (i seguir la seva ruta migratòria, si és el cas). La majoria són aus, però també hi ha espècies de mamífers, rèptils….

Com és possible? Gràcies al fet que la gent que fa la ciència els ha marcat amb GPS i les dades d’ubicació s’emmagatzemen a Movebank. A Movebank es comparteixen, analitzen i arxiven aquestes dades, a les quals els investigadors hi tenen accés.

Així que aquesta aplicació també funciona com a app de ciència ciutadana: puja les teves observacions d’animals etiquetats a Animal tracker per ajudar a seguir els moviments de l’animal.

Animal Tracker min

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android.

Aus

Si el que t’agrada és l’ornitologia i el birding, et recomano 3 aplicacions:

Las Aves de España: guia i itineraris ornitològics

app guia aves de espana seo birdlifeDe Seo Birdlife, és una completa guia de totes les aus d’Espanya, amb fotos, vídeos, sons dels cants, il·lustracions, distribució, pistes per a la identificació… I tot completament gratis i offline!

 

A més, inclou itineraris ornitològics per Espanya per tenir millors oportunitats de veure aus i saber quines habiten per l’itinerari triat.

app guia aves de espana seo birdlife2
Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android.

Avefy: guia de cants i joc per aprendre’ls

avefy icono 1

D’acord, acceptem que els ocells se senten més que es veuen, i de vegades cal aprendre a identificar els cants. Amb Avefy, una altra aplicació de Seo Birdlife, podràs entrenar l’oïda i aprendre a poc a poc els cants dels ocells d’Espanya com si fos un joc.

 1. Té una guia d’aus enfocada en la descripció del cant, amb l’àudio corresponent, en quins hàbitats és present, el mapa de distribució a Espanya i la seva tendència poblacional (si està en declivi o increment).
 2. I després el joc d’identificació de cants pròpiament dit, en què tries l’hàbitat i et van apareixent diferents cants que has d’identificar per sumar punts.
avefy juego
avefy guía e1662800284627

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android.

Merlin Bird ID: guia d’aus de quasi tot el món

merlinbirdid icono

Sé el que estàs pensant: I si no estic a Espanya, quina aplicació d’ocells em recomanes?

Si estàs a Amèrica de Nord, Amèrica de Sud, Europa, Àsia o Austràlia teva aplicació és Merlin Bird Id de The Cornell Lab.

L’aplicació personalitza la llista d’espècies que és més probable que hagis vist segons la teva localització i època de l’any. A més, ofereix informació d’identificació, fotos professionals, sons i distribució.

merlinbirdID capturas

Merlin Bird ID está disponible en diferents idiomes, com el castellà, tot i que no té els noms comuns de les aus en català.

Et permet identificar més de 6000 aus de tres maneres:

 1. Amb un assistent que et pregunta mida, color, comportament … i et dóna els possibles resultats, que tu has de seleccionar.
 2. Amb una foto: puges la foto i l’aplicació te la reconeix. Funciona offline, cosa que va genial si ets al camp sense cobertura i necessites saber quina espècie és.
 3. Pel seu cant. En una actualització recent, Merlin Bird ID ja permet identificar els ocells pel seu cant. A mi em sembla pura màgia: poses a gravar, i a mesura que l’aplicació va escoltant les aus, t’apareix una llista de totes les que sonen i es van il·luminant en groc quan tornen a cantar. He de dir que m’ha deixat sorpresa la seva precisió, i encara que el catàleg de sons per a la meva zona no és complet, és la millor manera d’aprendre els cants de les aus de manera autodidacta. A més, si cliques a la fletxa de la dreta, et diu tots els tipus de cants de l’espècie en qüestió.

identificar aves por canto

Descarrega-la a Apple Store per a iPhonei iPad i a Google Play per Android.

BirdNET: identifica cants d’aus

Com si d’el Shazam ornitològic es tractés, BirdNET et permet identificar quina au està cantant a través del so captat pel micro del teu mòbil o tablet.

Aquesta app també l’estan desenvolupant The Cornell Lab of Ornithology i la Chemnitz University of Technology. A més de l’aplicació, es poden pujar gravacions a través de la web.

birdnet capturas

Descarrega-la a Apple Store per iPhone i iPad i a Google Play per a Android.

Arbres

Si la teva afició són els arbres, aquesta és una aplicació clau que t’ajudarà a identificar-los:

ArbolApp: identifica arbres d’Espanya

arbolapp icono

És una guia d’arbres silvestres de la Península Ibèrica i les Illes Balears. Les Illes Canàries tenen una app específica, ArbolApp Canarias. En tots dos casos pots identificar l’arbre per l’aplicació o per la web.

Desenvolupada pel Real Jardín Botánico i l’Àrea de Cultura Científica del CSIC, amb suport del FECYT, Arbolapp t’ajuda a identificar arbres de dues maneres:

 1. Cerca guiada: de manera semblant a una clau dicotòmica, et va preguntant diferents característiques (forma de la fulla, mida, disposició, flors, fruits…) fins oferir-te l’arbre o arbres possibles. Ideal per fomentar l’observació.
 2. Cerca oberta: l’assistent et guia per la llista d’arbres possibles segons la característica que escullis: localització, fulles, fruits flors i altres característiques (espines, olor, làtex i escorça).

arbolapp capturas

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android (Espanyaa i Balears).

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per Android (Illes Canàries).

Bolets: Identificador de bolets

identificador de setas 1

Si el que vols és aprendre a reconèixer bolets i saber si són comestibles o no, tens una aplicació que te’ls identifica a partir d’una foto: Identificador de bolets (sí, molt no s’han trencat el cap pensant un nom). Personalment, jo no em fiaria d’una aplicació per saber si puc o no menjar un bolet, però per simplement observar-les et permet:

 • Identificar l’espècie pujant una foto.
 • Informació sobre l’espècie.
 • Explorar entre la guia d’espècies comestibles.
 • Un joc per aprendre més sobre bolets.
 • Guardar la localització on vas trobar el bolet.

Identificador de setas captura

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android

Fòssils: Handbook of fossils

handbook of fossils

I finalment, però no menys importants, els fòssils. Encara que ja estiguin morts, els fòssils en algun moment van ser éssers vius (o les marques que van deixar).

Si vols aprendre més sobre fòssils, o si fins i tot la teva afició és sortir a veure si trobes algun, aquesta app disponible només per Android t’ofereix imatges i informació de tres grups principals de fòssils: Vertebrats, invertebrats i plantes.

handbook of fossils 1

Descarrega-la a Google Play per a Android

paleontologas

Bonus: encara que no es tracta d’una aplicació de fòssils, si t’interessa la paleontologia et recomano aquesta guia d’éssers vius extints, només per Android: Palentologas. Ofereix informació sobre 15 períodes geològics, amb els esdeveniments més importants, paleomapes i informació dels éssers vius de cada període.

Descarre-ga-la a Google Play per a Android

Si coneixes alguna aplicació d’identificació de fòssils per iOS, si us plau deixa’m un comentari.

Aplicacions gratuïtes per gaudir la natura suggerides pels lectors

Aquí aniré actualitzant la llista d’aquestes aplicacions de naturalesa gratis amb els suggeriments que em deixeu en els comentaris o xarxes socials.

ObsMapp/iObs

Aquesta aplicació, de diferent nom si és per Android o iOs, està associada a el portal Observado.es, de observation.org.

De manera semblant a iNaturalist, et permet tenir un registre de totes les teves observacions i enviar-les a la comunitat. A més, també pots fer recomptes/censos per transsectes i punts fixos.

Es pot treballar fora de línia i després pujar totes les dades de cop quan tornis a tenir Wi-Fi o cobertura de dades.

Gàcies a Barbie Bióloga pel suggeriment!

Captura de Pantalla 2020 07 28 a les 17.18.09

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android

Hamelin

unnamed 1

Hamelin és una xarxa social de fotos de natura que amaga moltes més coses:

 • Pots afegir afegir les teves observacions (flora, fauna o paisatge) i la intel·ligència artificial, els revisors i la comunitat t’ajudaran a identificar l’espècie.
 • Pots participar i crear projectes i activitats de biodiversitat i sostenibilitat, per apendre en comunitat i conèixer altres membres.
 • Participar en esdeveniments com concursos de fotografia i competicions.

Aquest és el meu perfil si em vols seguir.

Gràcies Marisol pel suggeriment!

Captura de Pantalla 2020 07 28 a les 17.46.58

Descarrega-la a l’Apple Store per a iPhone i iPad i a Google Play per a Android


I per a tu, quin és la teva aplicació de capçalera? Trobes a faltar alguna en aquesta llista?

Explica-m’ho als comentaris i l’afegiré a l’article.

Si t’ha agradat, en tinc més.

Subscriu-te i rep gratis la guia 15 animals que viuen amb tu (i potser no ho saps).

Alegra els teus dilluns amb nous articles del blog i coses interessants sobre biologia i natura, exclusives per a persones subscriptores.

 
 

Escriure dona molta set.

Si t’agrada el que has llegit, també pots convidar-me a una cervesa artesana (cortesia de Saccharomyces cerevisiae).

Mireia Querol

Soy una bióloga que ha hecho de la biología un estilo de vida. Como dijo Baba Dioum, Solo conservamos lo que amamos, amamos solo lo que entendemos y entendemos solo lo que conocemos. Y aquí estoy, intentando ayudarte a que conozcas la naturaleza para amarla y conservarla.
Suscríbete
Notificarme
guest
Información básica sobre tratamiento de datos: el responsable es Mireia Querol Rovira, con la finalidad de moderar y responder comentarios de usuarios. Puedes ejercer tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición, portabilidad y limitación del tratamiento de tus datos enviando un correo a mireia@biologueando.com, acompañando copia de tu DNI u otro documento que acredite tu identidad, así como presentar una reclamación ante la autoridad de control.

2 Comentarios
El más antiguo
El más nuevo El más votado
Inline Feedbacks
Ver todos los comentarios
Iraima

Hola, Mireia,
Encantada d’haver aterrat al teu blog… quin gaudi
A més d’axiò volia copartir un altre projecte de ciència ciutadana que és per conèixer l’estat de salut dels rius: https://www.ub.edu/fem/index.php/ca/inici-riunet.
I l’altre és comentar-te que sembla que hi ha un error en la foto del borinot de la fusta (entrada de l’hotel d’insectes).
Molt bona feina i que segueixin aquestes cervesses 🙂
iraima