beneficis natura salut trastorn deficit natura

9 beneficis de la natura per a la salut mental i física

Segur que alguna vegada t’ha entrat l’agobio i has hagut de sortir a agafar l’aire. Uns minuts fora de l’oficina, algunes hores fora de casa o un cap de setmana a una casa rural.

No és casualitat que quan t’atrapa l’estrès o l’ansietat prefereixis passejar per la platja, un bosc o fins i tot un parc urbà. Els beneficis de la natura per a la salut són molts i cada cop estan més evidenciats per publicacions científiques.

Privar-se d’estar en un entorn natural té efectes força xungos. Encara que no existeix un diagnòstic mèdic per a aquests casos, sí que existeix el terme trastorn per dèficit de natura.

En aquest article aprendràs:

 1. Què és el trastorn per dèficit de natura
 2. Com el pots evitar
 3. Els beneficis de la natura per a la salut humana

Taula de continguts

Què és el Trastorn per Dèficit de Natura?

Abans que els professionals de la medicina, infermeria o psicologia se’m tirin a sobre, deixaré clar que:

El Trastorn per Dèficit de la Natura no és un diagnòstic mèdic ni es troba a cap catàleg de trastorns mentals, com el CIE-10 o el DSM-5.

En realitat és un terme creat per l’escriptor Richard Louv i apareix al seu llibre Els últims nens del bosc (2008). Segons ell mateix:

Aquest terme –una metàfora– serveix per descriure l’alt preu que paguem els humans per no estar en contacte amb la natura. No és un diagnòstic mèdic.

Richard Louv

És aquest malestar que sents quan portes dies i dies de casa a l’oficina, de l’oficina a altres llocs tancats com el súper, les classes, el gimnàs o el bar. Passant per carrers d’asfalt, carreteres i de tant en tant, creuant-te amb un trist arbre.

Pensa en els milers d’anys que hem evolucionat en plena natura i el poc temps que portem com a espècie vivint a grans ciutats.

banksy trolley hunters carrito supermercado

Banksy

Ja pots tenir bons gens, que la teva salut també depèn del medi ambient o entorn on vius, el teu estil de vida i el sistema d’atenció sanitària (paradoxalment, el menys important a nivell mortalitat i al que es destina més diners).

El Trastorn per Dèficit de Natura doncs són totes les conseqüències per a la salut d’aquesta desconnexió de la natura, en un món cada cop més urbanitzat i digitalitzat. Vas acumulant, acumulant fins que apareixen diferents símptomes… i explotes.

Símptomes del Trastorn per Dèficit de Natura

Encara que els símptomes següents poden tenir múltiples causes, no estar en contacte amb la natura i les activitats associades pot contribuir a tenir més possibilitats de patir:

 • Ansietat
 • Estrès
 • Irritabilitat
 • Manca de concentració
 • Fatiga
 • Obesitat
 • Manca de vitamina D
 • Malalties del cor i respiratòries
 • Altres malalties i mort prematura

exposicion a factores ambientales salud exposoma

L’exposoma és una manera de mesurar l’exposició ambiental i els efectes en la salut. Font: ISGlobal

Dues dades inquietants:

 1. A Espanya el 20% de la mortalitat es podria prevenir si es complissin les recomanacions sobre activitat física, accés a espais verds i exposició a la contaminació (estudi, estudi).
 2. La contaminació és la primera responsable de malaltia i mort prematura. El 2015, va ser el 16% de la mortalitat mundial: el triple de morts que SIDA+tuberculosi+ malària i 15 vegades més que la mortalitat per guerres i violència (font).

Com evitar el Trastorn por Dèficit de Natura

La resposta és senzilla: surt a la natura i fes coses.

Excepte mirar el mòbil, que ens coneixem.

Passejar. O asseure’t en un banc al primer parc urbà que trobis i mirar les plantes o el cel. Parlar amb les teves amistats, jugar a la petanca, fer ioga, meditar, treure el gos….

Charlas y talleres de naturaleza, biología y medio ambiente en centros y asociaciones

Jo surto a fer fotos. I tu? Foto: Clara Gajas

El simple fet de veure verd i paisatges naturals, encara que sigui en foto (estudi), ja té beneficis per a la teva salut. O cuidar i tocar les plantes dels teus testos. Perquè en tens alguna a casa, oi?

VERITAT?

Si tens més temps i diners hi ha moltes activitats que pots fer a la natura: senderisme, rutes fotogràfiques, esports d’aventura, orientació, busseig, nedar… en fi, crec que no necessites més exemples .

Beneficis de la natura per la salut

No sóc gaire fan de les pel·lícules d’època (victoriana). Però una cosa que sempre em cridava l’atenció és que les senyoretes riques, quan «estaven malament dels nervis» (aquest era el diagnòstic, quan no l’histerisme, però això ho solucionaven d’una altra manera, ehem) el metge les enviava a passeig.

Literalment.

Part del tractament eren llargues passejades per la natura.

1059px John Everett Millais Ophelia Google Art Project

Tot i que Ophelia, personatge de Shakespeare, no va acabar precisament bé. Autor: J.E. Millais

Avui dia, els sanitaris d’alguns països comencen a prescriure natura a causa dels beneficis que té per a la salut mental, física i la vida social. Molts d’ells recolzats per la ciència i d’altres amb indicis, però a l’espera de més evidències científiques i estudis.

Beneficis de la natura per a la salut mental

1. La natura millora la percepció de salut i benestar general

Viure a prop d’un espai verd i l’abundància i la qualitat d’espais verds en una ciutat, millora la percepció de benestar i salut de les persones (estudi, estudi). Les persones senten que tenen menys possibilitats de patir estrès si viuen a prop d’espais verds.

A més, fer servir espais verds també disminueix la percepció d’estrès tèrmic durant pics de calor.

regulacion de la temperatura por los arboles

La importància de tenir arbres a les ciutats per regular la temperatura. Font: Arcfly

La natura contribueix a una bona salut mental

 • Els espais naturals ajuden a recuperar-se més de pressa de l’estrès psicològic i fisiològic. Si ets una persona que viu envoltada d’espais naturals, segurament siguis menys irritable, agressiva i depressiva que persones que visquin a ciutats sense natura a prop (metaanàlisi).
 • La disminució de l’estrès es deu a la reducció de nivells del cortisol (hormona de l’estrès), reducció de fatiga mental i restauració de l’atenció.
 • Fer activitat física a la natura un cop per setmana disminueix en un 6% el risc de tenir una salut mental pobra (estudi).
 • En els nens i les nenes, exposar-los a espais verds significa menys problemes de salut mental d’adults (estudi).
 • Disminueix la percepció d’estrès relacionada amb una pobra qualitat de la son.
 • Els espais verds a zones residencials protegeixen contra la demència i accidents cerebrovasculars (estudi) i a frenar el deteriorament de la memòria (estudi).

beneficios de la naturaleza para la salud

Contemplar un paisatge natural, un clàssic per recuperar el cos i la ment. Foto: Heidi Pérez

Beneficis de la natura per a la salut física

3. Enforteix el sistema immunitari

«Enforteix el sistema immunitari» és una frase que em tira enrere perquè em recorda els anuncis d’aliments miracle, com certs yogurs amb movidas tochas y saludables.

Encara falta més evidència científica. Però hi ha diferents estudis que indiquen que exposar-se a la natura millora la resposta immune:

 • Hi ha uns compostos alliberats pels arbres (compostos orgànics volàtils, COVs) que en respirar-los semblen augmentar l’activitat d’un tipus de glòbul blanc (cèl·lules NK, Natural Killer) que lluita contra càncer i infeccions (estudi, estudi, estudi).
 • Estar en contacte amb el bosc també podria millorar l’expressió de proteïnes anticancerígenes (estudi, estudi).
 • Els monoterpens (un tipus de COV) alliberats pels arbres poden tenir propietats antiinflamatòries, neuroprotectores i antitumorals (estudi).
 • Els microorganismes dels espais verds poden ser un factor d’immunoregulació (estudi). El clàssic deixeu que els nens i nenes s’embrutin amb la terra.
  Els nens i nenes que juguen amb la terra i les plantes tenen més diversitat de microbis a la pell i intestí que els que juguen a patis de grava. També tenen a la sang més varietat de proteïnes i cèl·lules relacionades amb el sistema immunitari (estudi).
 • Exposar nens i nenes a zones verdes urbanes també redueix el risc de la malaltia inflamatòria intestinal (estudi) i el desenvolupament d’al·lèrgies i asma (estudi).

Avantatges i desavantatges del bipedisme

I segur que respirar arbres amb el teu gos encara és molt millor

4. Disminueix l’obesitat i el sobrepès

Viure a prop d’espais naturals i àrees verdes fomenta l’exercici físic. Així que els que viuen en aquestes zones tenen un menor índex de massa corporal (estudi).

En el cas de nens i nenes, tenir a prop àrees verdes fa que estiguin menys temps amb pantalletes o fent activitats sedentàries i facin més activitat física (estudi). Que ja de per si mateix, fer exercici es relaciona amb una millor salut general. Doncs si es fa a la natura, molt millor.

5. Redueix la morbilitat i la mortalitat

La morbilitat és la quantitat de persones que es posen malaltes en un lloc i període de temps.

Segur que ja hauràs endevinat que com més espais verds, menys morbiditat deguda a malalties cardiovasculars, mentals, respiratòries i altres (estudi).

Si parlem de mortalitat, contra més lluny vius d’una àrea verda més risc de mortalitat tens per malaltia cardiovascular (estudi).

I tot això per què?

Pensa, per exemple, que les zones verdes redueixen l’efecte de la contaminació atmosfèrica. Els arbres i la vegetació urbana també regulen el clima. Com menys calor, menys malaltia i morts, especialment entre persones grans. De la mateixa manera, rius, llacs, el mar… també redueixen la morbiditat relacionada amb la calor.

contaminacion atmosferica barcelona

Sortir de la ciutat i veure la contaminació des de fora és pertorbador. Foto: Mireia Querol

6. Manté una bona salut cardiovascular

Encara que t’exposis poc temps a la natura, s’ha vist que augmenta la variabilitat de la freqüència cardíaca i disminueix la pressió arterial i el ritme cardíac (estudi).

Tenir a prop de casa espais verds també es relaciona amb menys probabilitats de:

 • Malalties cardíaques
 • Malalties coronàries
 • Ictus
 • Hemorràgies cerebrals
 • Pressió arterial alta
  (estudi)

7. Millora l’embaràs i el part

Gaudir de la natura durant l’embaràs fa que la futura mare estigui menys estressada i menys exposada a la contaminació atmosfèrica i acústica. Això significa benestar i millor creixement del fetus, tant de pes com de circumferència del cap (estudi).

Per contra, passar l’embaràs a zones amb poca vegetació o lluny de parcs urbans, es relaciona amb baix pes en néixer, part prematur i retard en el creixement uterí (estudi, estudi).

8. Afavoreix recuperar-se d’una malaltia

Encara no hi ha prou estudis amb evidències sòlides, però es creu que el contacte directe amb la natura (o veure-la per la finestra de l’hospital) pot ajudar a recuperar-se més ràpidament d’una malaltia.

Per exemple, es va estudiar pacients ingressats en un hospital. Els que tenien vistes al jardí estaven menys dies hospitalitzats i necessitaven menys analgèsics (estudi).

Tenir un hort encara que sigui urbà millora l’ànim i redueix l’estrès (estudi).

A més, les teràpies basades en la natura milloren alguns diagnòstics com a obesitat i esquizofrènia (estudi).

Finalment, la natura ajuda les persones amb càncer a suportar millor la seva situació clínica i personal (metaanàlisi).

Beneficis de la natura per a la vida social

La natura afavoreix la interacció i cohesió social

Com a animals socials que som, tenir vincles sans amb altres persones és necessari per tenir una bona salut física i psicològica.

En un món on cada vegada més persones se senten soles, el simple fet de tenir accés a una zona verda augmenta la interacció i cohesió entre les persones. Augmenta el sentit de pertinença al grup i la cooperació entre els veïns d’un barri.

Ho veig diàriament entre les persones que passegen el gos al parc: xerren mentre els gossos juguen, comparteixen xuxes i joguines… En canvi, quan no vull socialitzar, em limito a passejar amb ell pels carrers asfaltats i la interacció social es redueix a una hola i adéu amb l’altra persona (i de vegades, ni això).

C70934EB 46B2 46D9 8B83 5DF8F8C413F6

Anar a la muntanya amb col·legues és molt millor. Foto: Martí Burriel

9. Beneficis de la natura per a nens i nenes

Recapitulem els beneficis per a la natura en la infància que ja hem vist:

 • Menys sedentarisme i exposició a les pantalles.
 • Millor microbiota (=millor sistema immunitari)
 • Menys al·lèrgies, asma i malaltia inflamatòria intestinal.
 • D’adults, menys problemes de salut mental

A més a més de tot això, estar en contacte amb la natura influeix en el desenvolupament cognitiu de nenes i nens. Sembla que aquests beneficis s’estenen a la vida adulta.

 • La contaminació atmosfèrica i acústica són factors de risc per al desenvolupament cognitiu els primers anys de vida. Com hem vist, estar a la natura disminueix l’exposició a aquestes contaminacions.
 • Les nenes i els nens que viuen a prop d’espais verds tenen millors resultats en tests de lectura i cognició (estudi). També tenen un millor desenvolupament de la memòria de treball (estudi) i menys manca d’atenció (estudi).

Aquest darrer punt cal prendre’l amb precaució. Les evidències científiques no són concloents i casualment nens i nenes que viuen a barris més verds també tenen un millor nivell socioeconòmic (factor que implica, en general, millor benestar i salut).

Per resumir, que es fa tard

És normal que quan et doni el mal rotllo busquis natura per calmar-te: hi ha evidències científiques, algunes més sòlides que altres, que ho recolzen.

En tot cas, envoltar-se de natura cada dia és gratis. No tens res a perdre i molt a guanyar.

Si vols saber-ne més, pots descarregar-te l’ebook Prescribir Naturaleza (prèvia cessió de les teves dades), una de les fonts consultades per escriure aquest article .

 

I tu?

Quina natura prefereixes per a escapar?

El bosc o el mar? 

Si t’ha agradat, en tinc més.

Subscriu-te i rep gratis la guia 15 animals que viuen amb tu (i potser no ho saps).

Alegra els teus dilluns amb nous articles del blog i coses interessants sobre biologia i natura, exclusives per a persones subscriptores.

 
 

Escriure dona molta set.

Si t’agrada el que has llegit, també pots convidar-me a una cervesa artesana (cortesia de Saccharomyces cerevisiae).

Mireia Querol

Soy una bióloga que ha hecho de la biología un estilo de vida. Como dijo Baba Dioum, Solo conservamos lo que amamos, amamos solo lo que entendemos y entendemos solo lo que conocemos. Y aquí estoy, intentando ayudarte a que conozcas la naturaleza para amarla y conservarla.
Suscríbete
Notificarme
guest
Información básica sobre tratamiento de datos: el responsable es Mireia Querol Rovira, con la finalidad de moderar y responder comentarios de usuarios. Puedes ejercer tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición, portabilidad y limitación del tratamiento de tus datos enviando un correo a mireia@biologueando.com, acompañando copia de tu DNI u otro documento que acredite tu identidad, así como presentar una reclamación ante la autoridad de control.

2 Comentarios
El más antiguo
El más nuevo El más votado
Inline Feedbacks
Ver todos los comentarios
Sara Enrique

Quina recerca més completa, Mireia! Gràcies!! M’encanta aquest post, el guardaré per a consultar-lo. Ara mateix estic treballant en un estudi sobre els beneficis del contacte i connexió amb la natura per al benestar de les persones emprenedores. 💚

Des que la meua cosina, Laura, em va recomanar el llibre de Shinrin Yoku i les investigacions de Yoshifumi Miyazaki (molt recomanable, per cert), no puc estar més atreta per la relació entre salut, benestar, persones i natura. Som part de la natura i el nostre cos, ment i esperit ho sap 😊 Així com ens cuida ella, cuidem-la nosaltres.

Una abraçada Mireia! Fins al pròxim post